April 6th, 2010

World Health Day

From Mark Krajnak, Manager, Corporate Communication, Johnson & Johnson

April 7th is World Health Day. Late last year, I had the opportunity to travel to Nicaragua for a story we were working on for the Johnson & Johnson 2009 Annual Report and I had the chance to see how Johnson & Johnson is working to keep children free of infection.

The story, which you can read here, focuses on Fernanda, an active fourth grader who lives her family in Jinotepe, Nicaragua, about an hour or so away from Managua, the capital city of Nicaragua. But while Managua is very hustling and bustling and where most travelers go, Jinotepe is less visited but gives one a true taste of the culture and heritage of the country.

Unfortunately, Nicaragua is one of the second poorest countries in the Western Hemisphere and that’s what puts children like Fernanda and her brother Luis, at risk for infection with soil-transmitted helminths, or STH: roundworms, whipworms and hookworms.

About 400 million children worldwide are at risk of infection.  Found mostly in tropical and subtropical areas, STH is caused by a lack of clean water and sanitation. When Fernanda, and her little brother, Luis, are infected, they are listless, tired and don’t want to eat.

It’s quite easy to see how kids like Fernanda and Luis can get infected – if conditions aren’t sanitary, children get infected through contaminated food or when larvae penetrate the skin in the case of hookworms.

Johnson & Johnson is working to help defeat this infection. In 2005, Johnson & Johnson partnered with The Task Force for Global Health to create Children Without Worms (CWW), the first program to focus solely on global treatment and prevention of STH. Through CWW, Johnson & Johnson donates a deworming medication, mebendazole, which Fernanda and other kids receive on a yearly basis at school.

When I had the chance to visit with Fernanda and her family a few weeks before Christmas, they were all healthy and happy. Fernanda has a smile that lights up a room and Luis, like any 3 year old, doesn’t stop moving. Whether riding their bikes, playing on the swing set or kicking a soccer ball, they bore no trace of infection.

It was an eye-opening trip for me. And it was great for me to meet children like Fernanda and Luis who are directly affected by the work that Johnson & Johnson and our partners, like The Task Force for Global Health and CWW, do every day.

4 Responses to “World Health Day”

 1. jean baptiste de vester says

  Bestee JNJ, Ik kan niet begrijpen dat jullie website, een vertaling geeft in het Nederlands, dat zelfs
  de slimste docent Nederlands aan de universiteit niet kan lezen. Wetende dat een van jullie bedrijven
  JEJ is, 100 % nederlands-talig, zouden jullie er beter aan doen om de Engelse Website te laten vertalen
  door een of andere Vlaming i pl v dit toe te vertrouwen aan een computerprogramma ! ! ! Als dit de vertaling
  is van een mens dan moet dit de reincarnatie zijn van de incompetentie. Ik begrijp nog minder dat een bedrijf van
  jullie niveau zoiets durft publiceren. Gelukkig zijn jullie medicamenten veel beter dan jullie vertalingen.

  Ik weet heel zeker dat de heer Dirk Colier zo iets bij JnJ niet zou toestaan.
  Ik heb enorm veel respect voor de Heer Paul Janssen zaliger en ik meen het goed met jullie. Ik hoop dat
  JNJ een rechtzetting zal doen. Ik kan u met een gerust geweten de heer Abdeslam El Ajjoouri een Marokkaanse
  Belg sterk aan bevelen. Deze man is een vertaler tolk, die bij GM België , les gaf aan de vreemdelingen
  (werkzaam in Antwerpen) dus ook de Amerikanen en is tevens ook werkzaam voor de Federale Politie.
  GSM = 0475 96 11 88, FAX 03.234 28 57

  Met genegen groeten,

  Jean Baptiste De Vester

  PS : Uw Jaarverslag, burgerschap, health & welness, geschreven door de heer Mark Van Krajak
  Corporate Communicatie Johnson & Johnson, is al niet veel beter ! ! !

 2. jean baptiste de vester says

  Nog even enkele bemerkingen! ! ! De reactie die ik u zo net heb doorgezonden, blijkt ook een
  vertaling van jullie te hebben ondergaan, zodat ook mijn Nederlanse reactie niet langer leesbaar is
  in het Neerlands. Mijn tekst zit nu vol met HOOFDLETTERS en taalfouten en die zelfde docent Nederlands
  aan de universiteit kan mijn nota ook niet meer lezen. Il faut le faire ! ! !

  Met beleefde groeten,

  Jean Baptiste De Vester

Leave a Reply

All comments will be reviewed before posting. Since this blog is about Johnson & Johnson, comments that don’t directly relate to the Company or to topics covered on this blog won’t be posted. Please see our comments policy for details.